28. Uluslararası Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Ödülleri Sahiplerini Buldu

MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen; fizik, kimya ve biyoloji alanlarındaki yetenekli lise öğrencilerini bilimsel araştırmalara özendirmeyi amaçlayan “28. Uluslararası Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu. Türkiye dahil 15 ülkenin 90 proje ile finale kaldığı yarışmanın ödül törenine onur konuğu olarak Kuşak Araştırmacısı Evrim Kuran katıldı.

MEF Eğitim Kurumlarının Kurucusu Dr. İbrahim Arıkan’ın adı ile anılan ve 07-09 Mayıs 2019 tarihleri arasında MEF Üniversitesinde gerçekleşen yarışmada sergilenen projeler arasında Türkiye’den fizik alanında Birincilik Ödülünü İzmir Özel Çakabey Lisesi, Kimya alanında İzmir Özel Oğuzhan Özkaya Koleji Fen Lisesi, Biyoloji dalında Özel Antalya Sınav Anadolu Lisesi birincilik ödülüne layık görüldüler.

Yarışmaya yurt dışından katılan projeler arasında yapılan değerlendirme sonucunda ise fizik alanında Gürcistan, kimya alanında Polonya, biyoloji alanında ise Kuzey Makedonya birincilik ödülünün sahibi oldular. 

İnovasyon ödülünü ise Amerikan Robert Lisesi (İstanbul) kazandı.

MEF Eğitim Kurumları tarafından, 1992 yılından bu yana, lise öğrencilerini bilimsel araştırmalara teşvik etmek amacıyla düzenlenen “28. Uluslararası Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması”nın ödül töreni 10 Mayıs 2019, Cuma günü (bugün), MEF Okulları İstanbul, Ulus Kampüsünde Kuşak Araştırmacısı Evrim Kuran’ın katılımı ile gerçekleşti.

Tüm Dünya’dan başvuruda bulunan toplam 701 proje arasında yapılan ön eleme sonucunda Türkiye dahil 15 ülkenin 90 proje ile finale kaldığı yarışmanın ödül töreninde yaptığı konuşma ile dikkat çeken Kuşak Araştırmacısı Evrim Kuran söz konusu yarışmanın ülkemizde eğitim ve girişimciliği harmanlayan önemli platform olduğuna değindi. Kuran konuşmasında Türkiye’nin Z Kuşağı için araştıran, soran, sorgulayan bir nesil olmanın neden önemli olduğunu ve geleceğin bilim insanları için bugün hangi yetkinliklerle donanmamız gerektiğini anlattı. Kuran sözlerine şöyle devam etti: “Ünlü fizikçi Albert Einstein ‘‘Özel bir yeteneğim yok fakat tutkulu derecede meraklıyım.’’ der. Baş döndürücü bir değişimin yaşandığı ve hız sözcüğüyle tariflenebilecek çağımızda, tutkulu derecede meraklı olmak artık özel bir yetenek olarak ele alınabilir. Neden çok kıymetli bir sorudur. Bizi bilgeliğe getirir. 21. yy’ın en büyük sermayesi umut, iyimserlik ve geleceğe olan inançtır. Dünya ve demografi değişiyor. Yaşlanan bir dünya var. Dünyanın sorunlarını düşünüp fırsatı sormak lazım. Dünyanın bir problemini çözmeye niyetli olan kişi en değerli kişidir. Lütfen siz de bunu yapın. Dünyaya katkı verin. Bir diplomadan fazlası olun. Aklınızın ipiyle kalbinizin kuyusuna inin ’’ dedi.

MEF Üniversitesinde 07 Mayıs 2019 tarihinden itibaren üç gün boyunca sergilenerek kamuoyuna ve jüriye sunulan projelerde bu yıl en fazla, lise öğrencilerinin yeşil sentez yoluyla biyomedikal, atık su arıtımı ve sensör amaçlarıyla üretilmiş nanoteknolojik malzemeler, işlevsel polimer ve kompozitlerin üretimi, kontrollü ilaç salım araçları ve enerji alanında yapay fotosentez araçları, doğal kaynakların biyoteknolojik, tedavi ve çevre uygulamalarındaki etkileri, veri bilgisinin yazılımla birleştirilmesine dayalı uygulamalar, doku mühendisliği, hastalık ilişkili temel bilim mekanizmaların araştırılması, bilinen deneysel teknikler ile toplum yararına hizmet edebilecek, problemlere özgün çözümler sunan, yeni ve özgün ölçüm tekniklerinin geliştirilmesi ile ilgili projeler dikkat çekiyor. Yapılan ön değerlendirme sonucunda 150 öğrencinin hazırladığı 90 projenin sergilenmeye değer görüldüğü yarışmada jüri üyelerinin ortak görüşü, günümüz sorunlarına bilimsel çözüm önerileri getiren ve  hayata geçirilebilecek birçok proje olduğu yönündeydi. 

MEF Eğitim Kurumları’nda okuyan öğrenciler dışında tüm gençlerin katılımına açık olarak gerçekleştirilen yarışmanın 28.’sine katılan öğrencilerin seçtikleri araştırma konularına bilgi birikimleri ile son derece hakim oldukları ve kendi ihtiyaçlarına göre sistem kurabildikleri de ayrıca gözlemlendi.

Başta Türkiye olmak üzere Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Gürcistan, Irak, Karadağ, Kosova, KKTC, Macaristan, Kuzey Makedonya, Polonya, Slovenya’nın da katıldığı yarışmada yurt dışından gelen öğrenciler de uluslararası arenada ülkelerini temsil etmenin heyecanını ve onurunu yaşadılar.

 

 YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN PROJELER (ULUSAL)
 Fizik Taşınabilir Fresnel Yansıma Tabanlı Fiber Optik Sensör

İzmir Özel Çakabey Lisesi

 Kimya Kolajen Katkılı Ve Titanyum ile Güçlendirilmiş Yapay Kemik Üretimi

İzmir Özel Oğuzhan Özkaya Koleji Fen Lisesi

 Biyoloji Nar (Punica Granatum) Meyvesinden Elde Edilen Kabuk Ve Çekirdek Çözeltileri İle Melanosisi Önlemek

Özel Antalya Sınav Anadolu Lisesi

 YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN PROJELER (ULUSLARARASI)
 Fizik New Type Shock-Resistant Polymer Composite

GürcistanLise Binası-Derslikler

 Kimya The Chemiluminescence of Luminol Induced By Bleaches – A Study Of Glows Over Periods Of Time

Polonya

 Biyoloji Growing Spice Herbs at Home-Aquarium Aquaponic System, Useful For The Family And Environment

Kuzey Makedonya

YARIŞMADA İKİNCİ OLAN PROJELER (ULUSAL)
Fizik Hayattan Rengi Alın Geri Neyi Kalır ki – Görme Engellilerin Nesneleri Tanıyabilmesi İçin Yeni Bir Yöntem

Darüşşafaka Eğitim Kurumları

Kimya Destekli ve Desteksiz Katalizörler Kullanılarak Yapay Fotosentez ile Hidrojen Üretimi

İzmir Fen Lisesi

Biyoloji Alzheimer Hastalığının Terapötik Uygulamalarında in Siliko Yöntemlerle Asetilkolinesteraz ve Bütirilkolinesteraz İnhibitörlerinin Geliştirilmesi

Kadıköy Anadolu Lisesi

YARIŞMADA İKİNCİ OLAN PROJELER (ULUSLARARASI)
Fizik New Generation Photodetector

“Young Talents” Lyceum of Baku State University

Azerbaycan

Kimya Separation and Characterisation of Ibuprofen Racemic Mixtures Via Diastereoisomer Crystallisation

II. Gimnazija Maribor

Slovenya

Biyoloji Investigation Into The Allelopathic Interaction Between Rye (Secale Cereale L.) and Wheat (Triticum Aestivum L..) and Rye and Oat (Avena Sativa L.)

Batory High School

Polonya

YARIŞMADA ÜÇÜNCÜ OLAN PROJELER (ULUSAL)
Fizik Derin Öğrenme Yöntemi İle Erken Zatürre Teşhisi

Amerikan Robert Lisesi

Kimya Atık Palmiye Liflerinden Alev Geciktirici Isı ve Ses Yalıtımı Sağlayan Kompozit Malzeme

TED Antalya Koleji

Biyoloji Dermanyssus Gallinae ( Kanatlı Kırmızı Akarı) ile Mücadelede Yeni Bir Yöntem

Gaziantep Özel Sanko Fen Ve Teknoloji Lisesi

YARIŞMADA ÜÇÜNCÜ OLAN PROJELER (ULUSLARARASI)
Fizik Measuring The Cosmic And Terrestrial Radiation and Its Effects On The Human Body During Space Travel

Gymnázium A Střední Odborná Škola, Frýdek-Místek

Çek Cumhuriyeti

Kimya Synthesis Of Nanoparticles In Biological Systems and Their Physical Chemical Characteristics – Green Synthesis

Lyceum Named After Academician Zarifa Alıyeva

Azerbaycan

Biyoloji Accelerating The Vinification of Juice With Immobilized Yeasts Saccharomyces Vinii

“Young Talents” Lyceum Of Baku State University

Azerbaycan

İNOVASYON ÖDÜLÜ
Fizik Derin Öğrenme Yöntemi İle Erken Zatürre Teşhisi

Amerikan Robert Lisesi

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ ÖZEL ÖDÜLLERİ
Fizik Özkütlemetre

Manisa Şehzadeler Bilim Ve Sanat Merkezi

Kimya Yenilikçi Yara Örtüleri İle Kontrollü Antibiyotik Salınımı

İzmir Özel Ege Lisesi

Biyoloji Çöplükten Gelen Temizlik: Poliüretanın Mikrofunguslar İle Biyodegradasyonu

İzmir Fen Lisesi

Bizi Takip Edin

InstagramLinkedinYouTube