Türk Dili ve Edebiyatı

Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.

Mustafa Kemal Atatürk

MEF Bahçeşehir Lisesi öğrencilerinin evrensel-entelektüel bilince sahip, sorgulayan, saygılı, Atatürk ilke ve inkılapları ışığında yürüyen, iç motivasyonu ve öz denetimi yüksek bireyler olarak yetişmesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün temel felsefesidir.

Hedefler

Öğrencilerimiz, Türk Dili ve Edebiyatı dersi kapsamında aşağıda belirtilen çalışmaları yaparak belli bir kültürel birikime sahip olurlar.

• Edebiyatın doğasını, işlevini, birey ve toplum için önemini kavrarlar.
  • Okumanın vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu benimseyip eleştirel okuma zevk ve alışkanlığı kazanırlar.
  • Edebî metinler aracılığıyla Türkçenin inceliklerini, Türk edebiyatının tarih içinde gösterdiği değişim ve gelişimini öğrenirler.
  • Türk edebiyatına ait eserler aracılığıyla millî, manevi, ahlaki, kültürel ve evrensel değerleri anlarlar.
  • Türk ve dünya edebiyatının farklı dönemlerinde yazılmış önemli eserleri yapı, tür, dil, içerik, bakış açısı gibi yönlerden değerlendirerek estetik zevk düzeylerini geliştirirler.
  • Dinleme, okuma, yazma ve konuşma stratejilerini doğru ve uygun şekilde kullanarak etkili iletişimciler olurlar.
  • Çeşitli kaynaklardan elde ettikleri bilgileri soru cevaplamak, çözüm önerileri üretmek, bulgularını paylaşmak vb. amaçlar için analiz ederler ve değerlendirirler.
  • Duygu, düşünce ve hayallerini yazılı ve sözlü anlatım yoluyla doğru ve etkili biçimde ifade etme becerilerini geliştirerek yazma alışkanlığı kazanırlar.
  • İletişim araçları vasıtasıyla karşılaştıkları görsel ve işitsel metinlere karşı eleştirel bir bakış açısı kazanırlar.
  • Kurulan münazara takımlarıyla; araştırma ve iletişim becerilerini geliştirirken fikir dünyalarını ortaya koyar ve dünya sorunlarıyla ilgilenirler. Yurt genelinde ve ilde düzenlenen münazara yarışmalarına katılırlar.
  • Her yıl en az iki tiyatro oyunu izlerler.
  • Her yıl yaşayan edebiyatçılarımızın en az ikisiyle edebiyat söyleşisi yaparlar.
  • Yılda en az bir kez düzenlenen şiir dinletilerinde görev alırlar.
  • Her yıl İstanbul’daki edebiyat müzelerinden en az ikisini gezerler.
  • Edebiyat dergilerini tanırlar.
  • Yurt içinde, ilde, ilçede duyuruları yapılan kompozisyon, öykü, deneme, şiir yarışmalarına katılım sağlayarak ana dildeki yetkinliklerini geliştirirler.

2019-2020 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA OKUTULUP İNCELENECEK ESERLER LİSTESİ

SINIF ESER ADI YAZAR/ŞAİR ADI
 HAZIRLIK SINIFI BANA DÜŞLERİNİ ANLAT – TOPLU ŞİİRLER CEVAP ÇAPAN
BEN BİR GÜRGEN DALIYIM HASAN ALİ TOPTAŞ
KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ MUSTAFA KÖZ
TOPLU OYUNLARI 3 TURGUT ÖZAKMAN
ADEM İLE HAVVA’NIN GÜNCESİ MARK TWAİN
SATRANÇ STEFAN ZWEİG
FARELER VE İNSANLAR JOHN STEİNBECK
  9. SINIFLAR BANA DÜŞLERİNİ ANLAT – TOPLU ŞİİRLER CEVAP ÇAPAN
OSMANLI CADISI BARIŞ MÜSTECAPLIOĞLU
50 MUHTEŞEM KISA HİKÂYE – TÜRK EDEBİYATI MUSTAFA BARAN (DERLEME)
YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZ AZİZ NESİN
SON ADA ZÜLFÜ LİVANELİ
KUKLACI ÇOCUK EVA WEAVER
KİBARLIK BUDALASI MOLİERE
 10. SINIFLAR BANA DÜŞLERİNİ ANLAT – TOPLU ŞİİRLER CEVAP ÇAPAN
OSMANLI CADISI BARIŞ MÜSTECAPLIOĞLU
50 MUHTEŞEM KISA HİKÂYE – TÜRK EDEBİYATI MUSTAFA BARAN (DERLEME)
KİRALIK KONAK YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
KÜRK MANTOLU MADONNA SABAHATTİN ALİ
DÖNÜŞÜM FRANZ KAFKA
HAYVAN ÇİFTLİĞİ GEORGE ORWELL

Not: Ortak olan eserler etkinlik kitabıdır. Eserlerin yazarları ile söyleşi gerçekleştirilecektir.

2018-2019 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILINDA TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KAPSAMINDA YAPILAN ETKİNLİKLER

EDEBİYAT SÖYLEŞİLERİ MEF Üniversitesi Edebiyat Kulübü Öğrencileri ile Paulo Coelho’nun Simyacı Eseri Üzerine Söyleşi
Akademisyen Şair Bâki Asiltürk ile “Orhan Veli Şiirleri” Üzerine Söyleşi
Akademisyen Dr. Cengis Asiltürk ile “Edebiyat ve Sinema İlişkisi” Üzerine Söyleşi