MEF ULUS İLKOKULU
MEF ULUS İLKOKULU

Plastik Sanatlar Alanı Etkinlikleri

Resim Etkinliği
Her türlü malzeme (kâğıtlar, kalemler, tuvaller, pastel boyalar, suluboyalar, guvaş boyalar, akrilik boyalar vb.) öğrencilerimizin elinde çeşitli teknikler kullanılarak resme dönüşmeyi bekliyor.

Seramik Etkinliği
Öğrencilerimizin, kendilerini özgürce ifade edebilecek çalışmalarda bulunmalarına yardımcı olan ve kültür mozaiklerine bir minik kare de onların eklemelerine olanak tanıyan bir anlayışla çalışılır. Gerçek seramiğin yaratıldığı atölyemizde, öğrencilerimizin seramik sanatının aşamalarını uygulamalı olarak yaşayıp hayallerini somuttan soyuta taşıdıkları, son derece zevkli ürünlerin oluşturulduğu bir etkinlik çalışması gerçekleşmektedir.

Heykel Etkinliği
Öğrencilerimizin üç boyutlu çalışmalarla, yaratıcılığa dayalı sanatsal bir dil geliştirmeleri hedeflenir. Çamur, tel, ytong, atık malzeme ve alçı gibi malzemelerle öğrencilerimiz,kendi gelişim seviyelerine göre özgün çalışmalarını yaratırken el becerilerini de geliştirirler.

Vitray Etkinliği
Vitray ya da "ışıklı cam resmi", mimarinin ayrılmaz bir parçasıdır. Vitray, istenen deseni verecek biçimde düzenlenmiş kayıtlar arasına renkli ya da boyalı camdan parçalar yerleştirilerek yapılan PENCERE bezemesidir. "Alçı pencere" ve "nakışlı cam" bu anlamda kullanılan başka sözcüklerdir. Vitray, resmi görmemizi sağlayan ışığın, diğer resim türlerinden farklı olarak arkadan gelmesiyle, bakıldığında optik bir derinliğin sağlandığını görmemizdir. İşte, öğrencimizin seçtiği konularda “ışıklı cam resmi”nin heyecanlı, büyülü sonuçlarına özgürce ulaşması için sanatsal beceriler kazanmasını etkinliğimizde sağlanmak amacımızdır.

Grafik Etkinliği
Görsel bir iletişim sanatı olan Grafik Etkinliğimizde, öğrencilerimize grafik sanatı, örneklerle (Poster, afiş, amblem, logo, kitap kapağı, ambalaj ürünleri vb. ) tanıtılarak, temel bilgileri verilir. Öğrenciler yazı, biçim, renk, çizgi gibi görsel araçları kullanarak, iletmek istedikleri mesaj veya tanıtmak istedikleri ürün, hizmet vb. ele aldıkları konuyla ilgili görsel tasarımlarını hazırlarlar.

Özgün Baskıresim Etkinliği
Özgün baskıresim, sanatçının kalıbını kendi eliyle oyduğu, hazırladığı ve basarak çoğalttığı bir resimleme tekniğidir. Bu etkinlikte resim sanatında kullanılan, şablon baskı, linolyum ve ahşap baskı tekniklerinde, kalıp hazırlama, basma bilgileri örneklerle gösterilip, uygulamalar yapılmaktadır. Öğrenciler hazırladıkları baskı kalıplarıyla diledikleri yüzey üzerine diledikleri renk ve sayıda basarak baskıresim çalışmalarını yaparlar.

Fotoğrafçılık Etkinliği
Fotoğrafçılık Etkinliğinde; öğrencilerimiz, fotoğraf kültürünü edinecek, fotoğrafın tarihini öğrenirken yerli ve yabancı fotoğraf ustalarını tanıyacak, sanatsal bir yaklaşımla fotoğraf çekmeyi, karanlık oda çalışmalarıyla film yıkamayı ve fotoğraf basmayı öğreneceklerdir.

Lego Tasarım Etkinliği
Öğrencilerimizin, el becerileri ile metodik ve yaratıcı düşüncelerini geliştirmeyi hedefleyen bu etkinliğimizde, Lego ve K’nex parçalarını bir araya getirerek, tamamen kendi tasarımları robotlar oluşturulur. İsterlerse, robotlarına motor takarak hareketli hale getirebilirler.

Mini Model Etkinliği
1-2. sınıflarda Mini Model etkinliğinde el-motor ve kas gelişimlerine uygun az ve büyük parçalı modellerle çalışılır. 3 sınıf öğrencileri ise ayrıntılı modeller üzerinde çalışmaya devam ederler. Öğrencilerin üç boyutlu düşünebilme yetilerini geliştirmek amaçlı oyuncak modunda gemi, uçak ve taşıtların yanı sıra hayvan modellerinin yapımı da gerçekleştirilir. Bu etkinlikte öğrencilerde; birlikte hareket edebilme , paylaşma, sorumluluk kazanma ve başladığı işi ayrıntılı takip edip bitirme becerilerinin geliştiği gözlenmiştir. El becerilerini geliştirmeye imkan veren çalışmalar; aynı zamanda öğrencinin hayal güçünün de gelişmesine olanak sağlar.

Karikatür – İllüstrasyon Etkinliği
Bu etkinlikte, öğrencilerimize, karikatür sanatı tanıtılarak, temel bilgiler verilmekte ve karikatürün temeli olan; hareket, ifade, çizgi stilizasyonu, kompozisyon, kareleme, konu bulma ve çeşitleme vb. gibi çalışmalar uygulamalı olarak ve bol örneklerle öğretilmektedir. Çizmeyi seven öğrencilerimizle, etkinlik saatlerinde Karikatür Dersliğimizde bulunacak çok espriler var, bolca da çini mürekkebimiz...