MEF LİSESİ - Eğitim-Öğretim
MEF LİSESİ

Kariyer Planlama

Doğru Seçimler Yapabilme...

MEF Lisesi'nde "kariyer planlama" çalışmalarıyla öğrencilerin gerçekçi ve kendi özelliklerine uygun seçimler yapmalarına yardımcı olunmaktadır. MEF Lisesi öğrencileri için kariyer planlama, 9. sınıftan itibaren başlar ve üniversite tercihlerine kadar devam eder.

9. sınıftan itibaren lisedeki alanlarla üniversite sınav sistemi arasındaki ilişki konusunda bilgilendirmeler yapılmaktadır.
10. sınıfın başlangıcından itibaren öğrencilerin kendilerini tanımalarını sağlamaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmektedir.
Öğrencilere düzenli ve sürekli olarak üniversite ve yükseköğretim programlarının tanıtımları yapılmaktadır. Bu amaçla Üniversitelerle Buluşma Günleri düzenlenir. Yıl içinde çeşitli üniversiteler ve bu üniversitelerin bölümleri ile ilgili öğrencilerimiz bilgilenirilirler.
Öğrenci velileri de çeşitli zamanlarda okula davet edilerek, sınav sistemi, alan seçimi ve sınav kaygısı gibi konularda bilgilendirilmektedir.
11. ve 12. sınıf öğrencilerinin okulda ve gittikleri dershanedeki performansları yakından izlenmekte, bu izleme sonuçlarına göre öğrenciyle birlikte, geleceğe yönelik stratejiler oluşturulmaktadır.
12. sınıf öğrencileri, en çok istedikleri meslek alanlarında 1 yarım gün süresince iş yeri stajlarına katılmaktadır. Meslek stajlarının amacı, öğrencilerin seçmeyi düşündükleri meslekleri, uygulama alanlarında gözlem yapmalarını ve tanımalarını sağlamak, gerçekçi kararlar oluşturmalarına yardımcı olmaktır.
12. sınıf öğrencilerinin, tercihler konusunda ailesi ve kendisiyle yapılan görüşmeler aracılığı ile gerçekçi ve kendi özelliklerine uygun seçimler yapmalarına yardımcı olunmaktadır.

Okulumuzdaki yurt dışı eğitim danışmanımız, öğrenimine yurt dışındaki üniversitelerde devam etmek isteyen öğrencilerimize bu  uzun süreçli dönemde rehberlik etmekte ve başvuru işlemlerini yürütmektedir. Kuzey Amerika üniversitelerine gitmeyi planlayan öğrencilerin kariyer planlama ve başvuru süreçleri Naviance sistemi ile takip edilmektedir.  Naviance  sistemi 9. sınıftan itibaren öğrencilerimizin her türlü kayıtlarının (akademik gelişme - güçlü yönler - ilgi alanları - hobiler - müfredat dışı katılınan etkinlikler - stajlar) tutulduğu bir sistemdir. Bu sistem elde edilen verilerin  kariyer planlama ve başvuru sürecinde  kulanılmasına olanak sağlar.