MEF ULUS ORTAOKULU - Eğitsel Etkinlikler
MEF ULUS ORTAOKULU

Plastik Sanatlar Alanı Etkinlikleri

Resim Etkinliği
Her türlü malzeme (kâğıtlar, kalemler, tuvaller, pastel boyalar, suluboyalar, guaj boyalar, akrilik boyalar vb.) öğrencilerimizin elinde çeşitli teknikler kullanılarak resme dönüşmeyi bekliyor.

Seramik Etkinliği
Öğrencilerimizin, kendilerini özgürce ifade edebilecek çalışmalarda bulunmalarına yardımcı olan ve kültür mozaiklerine bir minik kare de onların eklemelerine olanak tanıyan bir anlayışla çalışılır. Gerçek seramiğin yaratıldığı atölyemizde, öğrencilerimizin seramik sanatının aşamalarını uygulamalı olarak yaşayıp hayallerini somuttan soyuta taşıdıkları, son derece zevkli ürünlerin oluşturulduğu bir etkinlik çalışması gerçekleşmektedir.

Heykel Etkinliği
Öğrencilerimizin üç boyutlu çalışmalarla, yaratıcılığa dayalı sanatsal bir dil geliştirmeleri hedeflenir. Çamur, tel, ytong, atık malzeme ve alçı gibi malzemelerle öğrencilerimiz,kendi gelişim seviyelerine göre özgün çalışmalarını yaratırken el becerilerini de geliştirirler.

Vitray Etkinliği
Vitray ya da "ışıklı cam resmi", mimarinin ayrılmaz bir parçasıdır. Vitray, istenen deseni verecek biçimde düzenlenmiş kayıtlar arasına renkli ya da boyalı camdan parçalar yerleştirilerek yapılan PENCERE bezemesidir. "Alçı pencere" ve "nakışlı cam" bu anlamda kullanılan başka sözcüklerdir. Vitray, resmi görmemizi sağlayan ışığın, diğer resim türlerinden farklı olarak arkadan gelmesiyle, bakıldığında optik bir derinliğin sağlandığını görmemizdir. İşte, öğrencimizin seçtiği konularda “ışıklı cam resmi”nin heyecanlı, büyülü sonuçlarına özgürce ulaşması için sanatsal beceriler kazanmasını etkinliğimizde sağlanmak amacımızdır.

Grafik Etkinliği
Görsel bir iletişim sanatı olan Grafik Etkinliğimizde, öğrencilerimize grafik sanatı, örneklerle (Poster, afiş, amblem, logo, kitap kapağı, ambalaj ürünleri vb. ) tanıtılarak, temel bilgileri verilir. Öğrenciler yazı, biçim, renk, çizgi gibi görsel araçları kullanarak, iletmek istedikleri mesaj veya tanıtmak istedikleri ürün, hizmet vb. ele aldıkları konuyla ilgili görsel tasarımlarını hazırlarlar.

Özgün Baskıresim Etkinliği
Özgün baskıresim, sanatçının kalıbını kendi eliyle oyduğu, hazırladığı ve basarak çoğalttığı bir resimleme tekniğidir. Bu etkinlikte resim sanatında kullanılan, şablon baskı, linolyum ve ahşap baskı tekniklerinde, kalıp hazırlama, basma bilgileri örneklerle gösterilip, uygulamalar yapılmaktadır. Öğrenciler hazırladıkları baskı kalıplarıyla diledikleri yüzey üzerine diledikleri renk ve sayıda basarak baskıresim çalışmalarını yaparlar.

Fotoğrafçılık Etkinliği
Fotoğrafçılık Etkinliğinde; öğrencilerimiz, fotoğraf kültürünü edinecek, fotoğrafın tarihini öğrenirken yerli ve yabancı fotoğraf ustalarını tanıyacak, sanatsal bir yaklaşımla fotoğraf çekmeyi, karanlık oda çalışmalarıyla film yıkamayı ve fotoğraf basmayı öğreneceklerdir.

Model Yapım Etkinliği (Ortaokul)
Model Yapım etkinliğinde öğrenci,modelin en küçük ayrıntısına kadar araştırılması, projesinin izlenmesi, konu ile ilgili tanı ve bilgilerin edinilmesi,modele uygun alet kullanım bilgisinin kavranması basamaklarını adım adım geçerek çalışmasını tamamlar. Model Yapımı, öğrencinin malzeme bilgisini, el becerisini ve hayal gücünü geliştirir.Etkinliğimiz,öğrenciyi üç boyutlu düşünmeye sevk ederken estetik bakış açısında da yeni yaklaşımlar kazandırır. Ortaya “Ben yaptım.” diyeceği bir yapıt çıkarması, öğrenciyi ruhsal doyuma ulaştırır. Modelciliğe ilgi duyuyorsanız, kararlı ve sabırlıysanız, biraz el becerisine sahipseniz, tahta malzemelerle çalışmayı seviyorsanız Model Yapım Etkinliğini seçebilirsiniz.

Lego Tasarım Etkinliği
Öğrencilerimizin, el becerileri ile metodik ve yaratıcı düşüncelerini geliştirmeyi hedefleyen bu etkinliğimizde, Lego ve K’nex parçalarını bir araya getirerek, tamamen kendi tasarımları robotlar oluşturulur. İsterlerse, robotlarına motor takarak hareketli hale getirebilirler.

Takı Tasarım Etkinliği
Etkinliğimizde estetik ve yaratıcılık ön plandadır. Verilen eğitimi, sanatsal ve estetik değerlerle zenginleştiren öğrencilerimiz içindeki yeteneği ve yaratıcı hayal gücünü keşfeder. Kendi bilgi, beceri ve zevkleriyle yapacağı takıların kişiye büyük bir haz vereceği gibi bu etkinlik; kişilerin söyleyemedikleri ve anlatamadıkları düşünceleri, fikirleri, hoşgörüyü ve sevgiyi daha net hissedip anlatma ve bizzat üretmeye yöneltilmesi için hazırlanmıştır. Öğrencilere takı yapımı; temiz düzenli ve planlı çalışma alışkanlığı kazandırır. Ayrıca renklerin görünüşüne etki eden unsurları (ışık, şekil, tasarım, görünüm) öğrenir. Takı yapımının ve tasarımının geçmişteki ve günümüzdeki önemini kavranması, takı yapımında kullanılan aletlerin tanınması, aletleri kullanma becerisi kazanılması eğitsel etkinliğimizin amaçlarındandır.

Karikatür – İllüstrasyon Etkinliği
Bu etkinlikte, öğrencilerimize, karikatür sanatı tanıtılarak, temel bilgiler verilmekte ve karikatürün temeli olan; hareket, ifade, çizgi stilizasyonu, kompozisyon, kareleme, konu bulma ve çeşitleme vb. gibi çalışmalar uygulamalı olarak ve bol örneklerle öğretilmektedir.Öğrencilerimizin eserleri yarışma ve sergilerde değerlendirilmektedir. Karikatür Etkinliği öğrencilerimiz girmiş oldukları ulusal ve Uluslararası yarışmalardan bugüne kadar 100 civarında ödül kazanmışlardır.