Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması Başladı

İNOVATİF GENÇLER,

DR. İBRAHİM ARIKAN ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI’NDA

BULUŞTU.

MEF Eğitim Kurumları tarafından, bu yıl 27’ncisi düzenlenen “Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması” nın açılış töreni, Türkiye’de özellikle eğitim alanında yaptığı önemli çalışmalarla dikkat çeken MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut’un katılımı ile 08 Mayıs 2018 Salı günü MEF Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Bu yıldan itibaren “Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması” adı altında gerçekleşen yarışmada, fizik, kimya ve biyoloji alanlarında yurt içinden ve yurt dışından başvuruda bulunan 766 proje arasından, toplam 90 proje finale kaldı. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 ülkeden 152 lise öğrencisi, açılış töreni sonrasında üç gün boyunca birbirinden yaratıcı projelerini sunacakları stantlarının başına geçtiler. Geliştirdikleri bilimsel ve inovatif projeler ile yarışarak ülkelerini ve okullarını temsil edecek olan öğrencilerin projeleri 10 Mayıs 2018 Perşembe gününe kadar 10:00-17:00 saatleri arasında MEF Üniversitesi’nde sergilenerek yarışacak ve ücretsiz gezilebilecek.

MEF Eğitim Kurumlarının kurucusu merhum Dr. İbrahim Arıkan tarafından ülkemizde ve tüm dünyada fen bilimleri öğrenimini desteklemek, bu alanda yetenekli öğrencileri keşfetmek ve onları bilimsel araştırmalara yönlendirmek amacıyla 1991 yılından bu yana organize edilen “MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması”nın 27. yıl heyecanı başladı. 08 Mayıs 2018 Salı günü MEF Üniversitesi’nde gerçekleşen açılış töreninde konuşan MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut: ‘Gençlere vermek istediğim en önemli mesaj, istedikleri işi yapma konusunda ödün vermemeleri  ve kim ne derse desin sevdikleri işi yapmaları gerektiğidir. Baktığımız zaman ülkelerdeki liderler hep erkek, zannediliyor ki bu işler hep erkekler tarafından yapılır kadınlar da onlara destek verir. Maalesef böyle bir algı var. Bunun doğru olmadığını, hatta bazı alanlarda kadınların daha başarılı olduklarını özellikle vurgulamak istiyorum. Gelecek gençlerin unutmayın… Gençler yaptıkları işi topluma faydalı hale getirmek istiyorlarsa mutlaka bilimin yanında girişimciliği de düşünmeliler. İnovasyonla ticarileştirme birleşmeli ki topluma kalıcı değer verebilesiniz. Hem bilim yapıp hem de topluma ekonomik ve sosyal fayda sağlamak mümkün.” sözleriyle fen bilimlerinin toplumların geleceği üzerindeki etkisine dikkat çekti.

Açılış törenine katılan International Woman Forum Başkanı, Vistek ISRA Vision CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil ise: ‘ Gençlere ilham vermek çok önemli. Onlara en önemli tavsiyem, ne yaparsa yapsınlar severek yapmaları ve katma değersiz fark yaratamayacaklarını unutmamaları gerektiğidir. Başarının sırrı kendi özelliğinizin farkında olmanızdan ve katabileceğiniz değeri bulmanızdan gelir. Çevrenizdeki bütün problemler sizler için bir fırsat, bunları değerlendirin ve bu sorunlara çözümler üretin. Kolay değil, ama yapılması mümkün. Türkiye’den de fark yaratacak bilim insanlarının çıkma zamanı geldiğine inanıyorum. ’dedi.

Günümüz sorunlarına bilimsel çözüm önerileri getiren finalist projeler arasında bu yıl, görme engellilerin kullanımına yönelik geliştirilen projelerden, çevre korumasına yönelik projelere, farklı hastalık türleri için kullanılabilecek ilaçlardan ve değişik tedavi yöntemlerinden eğitim sisteminde uygulanabilecek projelere, doğal bitkilerden elde edilecek maddelerin günlük yaşama uyarlanan araç gereçlerde kullanılabilmesine kadar özellikle sağlık, çevre, teknoloji, alternatif enerji ve sürdürülebilirlik gibi farklı konu başlıkları dikkat çekiyor.

“27. Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması” 11 Mayıs 2018 Cuma günü MEF Okulları Ulus Kampüsü’nde dereceye giren okullar ve öğrencilerin ödül töreni ile sona erecek. Bilim dünyasının seçkin akademisyenlerinden oluşan jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda gerçekleşecek ödül töreninde her dalda birincilik, ikincilik, üçüncülük ve teşvik ödülü kazanan öğrenciler ile projeyi yöneten danışman öğretmenlere para ödülü, sergiye katılan tüm öğrencilere, danışman öğretmenlere ve okul müdürlerine ise başarı belgeleri ve anı plaketleri sunulacak.