Zor Sorulara Kolay Yanıtlar-2
Ana Baba Okulu

Program Akışı

9 Mart 2019, Cumartesi
09.30-09.50 / Kayıt
9.50-10.00 / Açış Konuşması
10.00-11.00 / Psikolog Dr. Gökçe Bulgan

 “Mutlu Aile Ortamları Oluşturmak
MEF Okulları Bahçeşehir Kampüsü / Konferans Salonu
Ara / 11.00-11.15
11.15-12.30 Atölye ve Sunumlar

Not: Katılım sınırlı olacağı için kayıt yaptırmayı unutmayınız!

 

null

Sunumlar

Günümüzde “öğrenmeyi öğrenmek” önemli kavramlardandır. Bu kavramın içselleştirilmesinde yaratıcı düşünme becerisinin önemi büyüktür. Yaratıcı düşünme, doğuştan gelen bir beceri olmasının yanında etkili bir eğitim ile yükseltilebilen bir beceridir. Öğrenenlerin yaratıcılık düzeylerini ortaya çıkarmak, yaratıcı düşünmeyi destekleyici etkinliklerle yeteneklerini geliştirmek için ilkokul yıllarında yaratıcı düşünme becerisinin kazandırılması önemlidir çünkü yaratıcılık, sosyal hayatta ve iş hayatında aktif şekilde etkisini sürdürecektir. Atölye çalışmasında, yaratıcılık hakkında paylaşımlar, MEF’te örnek yaratıcılık çalışmaları ve yaratıcılığı geliştirmek adına yapılabilecek öneriler paylaşılacaktır.

Beril Altın

Sınıf Öğretmenleri Koordinatörü

Aylin Tavukçuoğlu

Sınıf Öğretmenleri Koordinatörü

Sunum Düzeyi ve Süresi: İlkokul / 60 dk

Atölye çalışmamızda, matematiğin bir dil oluşunu ve matematik öğreniminde bunu gözden kaçırmamamız gerektiğini birlikte göreceğiz. Belki de uzun yıllar mesafeli kaldığınız bazı sembollerin anlamını ve kullanılış şeklini tecrübe ederken matematikçe konuşmanın da keyfine varacaksınız.

Tüm bunları yaparken değişen ulusal ölçme-değerlendirme anlayışını da konuşacağız.

Sınav nedir?

Niye ve nasıl yapılır?

Nasıl uygulanır ve değerlendirilir?

Akıl yürütme nedir, neden gereklidir?

Akademik notlarla sosyal hayat ve iş hayatındaki başarı arasında nasıl bir ilişki vardır?

Yukarıdaki sorulara yanıt bulmak ve matematik dilini, ölçme – değerlendirme sürecini bizzat yaşayarak öğrenmek istiyorsanız atölyede buluşalım.

Uğur Ahmet Toprak

Matematik Fen Bilimleri Bölüm Başkanı

Sunum Düzeyi: Genel – 75 Dk

Globalleşen dünyamızda ikinci bir dil bilmenin önemi her geçen gün artmaya devam etmektedir. Dil edinim/ öğrenim süreçleri uzun soluklu bir yolculuk olup bu süreçlerin eğitim kurumları tarafından literatürde adreslenen bilimsel veriler ışığında yapılandırılması ve çocukların bu süreçten keyif alabilmeleri büyük bir önem taşımaktadır. Atölye çalışmasında, MEF’te ana dil öğrenme modeli baz alınarak hazırlanmış hedef dil program detaylarını örnek çalışmalar üzerinden görecek olan katılımcılar kendi dil öğrenme serüvenlerini de gözden geçirme fırsatı bulacaklardır.

Gülgün Widdows

İngilizce Takım Lideri

Sunum Düzeyi ve Süresi: Genel / 60 dk

Sık sık  “Çocuğumun Gelişimine Nasıl Yardımcı Olurum?” sorusununun yanıtını ararız. Atölyemizde bu sorunun yanıtlarını arayacak ve bundan yola çıkarak çocuklarda sorumluluk alma becerisini, sosyalleşmeyi, öz güven geliştirmeyi, küçük kas gelişimini, görsel dikkat ve işitsel dikkatini geliştirecek yazılı dokümanlar paylaşacağız. Çeşitli yaş gruplarında kullanabileceğiniz kutu oyunları, öğrenci-veli kitapları, siteler ve filmlerden oluşan önerilere de çalışmamızda yer vereceğiz. Sorularınızla yol alacağımız, herkesin merak ettiği bu soruların yanıtlarını birlikte paylaşacağımız atölyemize sizleri bekliyoruz.

Nesrin Taşdemir Yılmaz

Uzman Psikolojik Danışman

Emel Örkü

Psikolojik Danışman

Sunum Düzeyi ve Süresi: Genel / 75 dk

Anne babalar olarak günümüzün yoğun koşuşturmaları ve telaşı içinde yaşadığımız endişeleri fark edebiliyor muyuz? Çocuklarımız bu duyguları hangi yoğunlukta yaşıyor? Çocuklarımızın başarılı olmasını isterken onların kendilik algılarını kabul edebiliyor muyuz? Kendilik algılarını kabul etmeyip başarısız olma duygusu ile onları baş başa mı bırakıyoruz? Endişe ve telaşın yoğun yaşandığı günümüzde çocuklarımızı nasıl destekleyebiliriz ve bu durumu dert olmaktan nasıl çıkarabiliriz? Bu sunumda kaygı, korku, var olma çabası ve bu duygularla barışık ve kabul edici yaşamanın yollarını birlikte araştıracak ve bulmaya çalışacağız.

Gülfidan Kement

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölüm Başkanı

Sunum Düzeyi ve Süresi: Genel / 75 dk

Atölye çalışmamızda, oyun oynamanın sihirli gücünü görmeye hazır mısınız? Çocuğunuz ister 4 yaşında isterseniz 10-14 yaşlarında bir ergen olsun, onunla oynacağınız bir oyun, herhangi bir konuda sizin ona vereceğiniz nasihatten daha etkili olabilir. 21. yüzyılda artık çocuklarımızın, dünyalarına “onlar bize izin verdiği kadar” konuk olabiliyoruz. İşte o anlarda iletişimde “ …ben senin yaşındayken diye başlayan veya devam eden bir replik kullanmaktansa, çocuğunuzun kurduğu oyunun başrolünü almanız, sizi onun kahramanı yapmaya yetebilir. Gelin oyun oynayalım…

Öznur Büber

Psikolog

Demet Polat

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölüm Başkanı

Sunum Düzeyi ve Süresi: Genel / 75 dk

Yönlendirme olmadan hayal gücüne sahip olan biri, ayakları olmadan kanatlanmaya benzer. Joseph Joubert (1754-1824).

Çocuklar ve  Hayalller İnşa etmek

Çocuğunuzun sınırsız hayal gücünü keşfetmeye  hazır mısınız?

Lego oyunları sayesinde bilinçaltındaki duvarlar yıkılıyor.

  • Bilinçaltındaki duvarlar, bireyin sosyal etkileşimi ile ilgili bilinçli olmadan ortaya çıkan koruma kalkanlarıdır. Ancak, LEGO’nun psikolojik faydaları sayesinde, bu bariyerler tek tek düşüyor; çünkü hem kendi bilgilerini hem ifade etme hem de başkalarının bilgilerinden yararlanma şansı buluyor.
  • Problem çözme yeteneği gelişiyor. Belli durumlarda, bir insan sorunları çözemeyecekmiş gibi hissedebilir. Ancak, eğer küçüklükten itibaren bu sorunu çözmeye yönlendirilirse, LEGO’nun psikolojik faydaları, bireyin ihtiyacı olduğu bilgiyi kendi başına bulmasında yardımcı oluyor. Bu şekilde, birey bilgiyi alabiliyor, düzene koyuyor, uyguluyor ve onaylıyor. Böylece, becerileri de gelişmiş oluyor.
  • Soyut kavrama algısını geliştirmek de mümkün. Bunun anlamı ise, hayal gücü ile ilişkili bilgilerin gerçek dünyada ifade edilmesi. Bu durum, eylemlerindeki verimi arttırarak bilgiyi işleme becerilerini geliştiriyor.

Merve Akmercan & Altan Aka

Bilişim Teknolojileri

Sunum Düzeyi ve Süresi: Genel / 75 dk

Anne baba olarak geçmişi sorgulayıp gelecek için kaygı yaşıyor olabilirsiniz. Tüm bunlar olurken zaman tek ve gerçek olarak şu anda yer alıyor. Dünün pişmanlıkları, geleceğin kaygıları arasında çocuğunuzla bugünü yakalamanız için çaba harcamalısınız. Ona hayat yolculuğunda rehberlik ederken, karşılaştığı zorluklar için en iyi öğrenme fırsatlarını sunmanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz.  Bu süre içinde anne-babanın tek yapması gereken, duruma müdahale etmek yerine çocukla sohbet içinde kalmak ve onun kendi başına bir çözüm geliştirmesini desteklemektir. Bu sunumda stres yaratan durumlarda çocuğunuzun rahatlamayı öğrenebilmesi için sevginizi, şefkatinizi göstererek model olmanın yollarını keşfedebilirsiniz. Sakin, güler yüzlü, kendine güvenen, hayata ve ailesine pozitif duygularla bakan bir anne ve bir baba olmak için ipuçları yakalayabilirsiniz.

Didem Yıldırım
Psikolojik Danışman

Sunum Düzeyi ve Süresi: Genel / 60 dk

Bizi Takip Edin

InstagramLinkedinYouTube