Kitap Önerileri

Dilediğiniz Okuyunuz!

MEF Ortaokulu Türkçe Bölümü olarak, Türkçe dersinde okutulmak üzere seçilen eser listesi dışında öğrencilerimize okumaları için bir kitap listesi vermemekteyiz. Bunun yerine onların kendi kitap tercihlerini yapıp kendi okuma zevkleri için çabalamalarını tercih etmekteyiz. Bunun nedenleri var:

Ergenlere, okuma alışkanlığı kazanmaları için bir okuma listesi vermek, “Sakın kitap okuma!” demek gibidir; elbette istisna öğrencilerimiz hariç! Ergenlikle birlikte kendi kararlarını almak, içsel etkinlikler yerine sosyal ortamlarda bulunmak; yaşamı, yaşıtlarıyla birlikte paylaşmak onlar için bu kadar önemliyken okuldaki öğretmenlerinin bir okuma listesi vermesi onların deyimiyle “ne sıkıcı”dır(!) Deneyimlerimize güvenin: Böyle durumlarda kitap, öğrencilerimize biz önerdiğimiz için itici gelecektir.

Amacımız; onların, başkalarının yönlendirmesine bağımlı kalmaksızın birer okur olarak yetişmeleridir. Bu nedenle derslerimize eşlik eden kitaplarımızı, amaçlarımıza yetecek miktarda seçeriz. Öğrencilerimizin diğer okumalarını ise kendi okuma zevklerini keşfetmelerini sağlamak, tek başlarına kitap seçebilmek amacıyla onlara bırakırız. Haftada bir ders saatinde de neler okuduklarını elbette takip ederiz.

Ancak, “Ne okusam? Keşke öğretmenim bir şeyler önerseydi…” diyen öğrencimizi de “Çocuğumun yaşına hangi kitaplar uygun acaba?” diye ‘merak eden’ velimizi de yarıyolda bırakmayıp bu soruları soran öğrenci ve velilerimiz için “bir öneri listesi” hazırladık.

Kitap seçimini bu listeden yapmak da yapmamak da tamamen öğrencimizin tercihine kalmıştır!

Öneri listesini kullanmak isteyen velilerimize birkaç uyarımız var:

1. Bu listeden kendi kararlarınızla belirlediğiniz kitapları çocuğunuz için satın almanız ve bu kitapları ona götürmeniz umut ettiğiniz sonucu vermeyebilir. Çünkü kendi kararlarını almak isteyen bir ergenle yaşıyorsunuz!
2. Çocuğunuz, bu listede yer alan her kitabı beğenerek okumayabilir. Bu liste, çok farklı okuma zevklerine hitap eden eserlerden oluşmuştur. Bu nedenle ‘mutlaka bu listeyi kullanarak çocuğunuzun kitap seçip okuması’ sizin için önemliyse listeyi ve çocuğunuzu yanınıza alıp kitapevine gitmenizi öneririz. Elbette çocuğunuzun onayıyla.
3. Listede, gördüğünüz üzere, karikatürden tutun dergilere, kaynak kitaplara kadar her türlü yayın türü var. Okuma, sadece edebiyat değildir; okuma, meraklı beyinlerin de durağıdır. Özellikle uzun soluklu eserleri okuyamayan ergenler için ilginç bilgi ve deneyimleri aktaran süreli yayınlar, kaynak kitaplar… onların okuma cennetidir. Bu tür yayınların da okuma alışkanlığının önemli bir parçası olduğunu, entellektüel gelişim için iyi bir fırsat yarattıklarını belirtiriz.

Bizi Takip Edin

InstagramLinkedinYouTube