Felsefe

Felsefe Dersi Öğretiminde Temel Yaklaşımımız

Felsefe dersimiz, Karl Jaspers’ın “Felsefe yolda olmaktır.” sözüyle ifade ettiği gibi felsefenin özgün bilgiye sahip olmak değil; onu aramak, onun peşinde koşmak olduğu düşüncesi ile yapılandırılmıştır.  İnsanın hayatla ilgili deneyimleri ona birçok izlenim ve görüş kazandırmıştır. Bu deneyimler bilimsel, teknik ve daha pek çok alanda ona bilgi sağlamıştır. Felsefe, bu bilgiler üzerine düşünmek, kendini sorgulamak ve soruşturmak demektir.

Felsefi düşünme, sahip olduğu bilgileri soruşturma konusu yaparak daima doğrunun peşinden koşma eylemidir. Felsefi bilinç ise ne mutlak bilgiye sahip olan ne de şüpheciliğin pençesinde kıvranan bir bilinçtir. O, sahip olduğu şeyle yetinmeyen, ulaşma imkanına sahip olduğuna inandığı şeyi araştıran kaygılı bir bilinçtir. Eleştirel bir tutumla ön yargılardan uzaklaştıran berrak bir bilince sahip olmaktır.

Amacımız

Felsefi düşünme eylemi, gerçeğe duyarlı kaldığımız takdirde hepimizin ihtiyacı olan önemli düşünce yetileri geliştirmemize yardımcı olur. Bunlar hiçbir zaman çağın gerisinde kalmayan ve başkalarına aktarılabilir becerilerdir. Felsefi ve eleştirel düşünme becerisini kazanan insanın yalnızca zihinsel zekası değil sosyal ve duygusal zekaları da gelişmektedir.

Felsefe eğitimi elindeki bilgiyi sorgulamak, yeni bilgi üretmek ve içselleştirmek üzere çalışmalar yapar. Bu bağlamda temel amacımız, dersin içeriğinde bugüne kadar felsefe alanında elde edilmiş bilgi ve teorileri aktarmak ve öğrencilerin eleştirel tutum kazanmalarını destekleyerek rasyonel düşünme alışkanlığı kazandırmaktır. Kendisini, çevresini, dünyayı algılama ve anlama çabasını; eleştirel, yaratıcı, özenli ve iş birliğine dayalı olarak gerçekleştirmesini sağlamaktır.

Bizi Takip Edin

InstagramLinkedinYouTube